Hypocras

In de periode dat koffie en thee nog exotische dranken waren, dronk men na de maaltijd ter bevordering van de spijsvertering gekruide wijn: hypocras.

De wijn is vernoemd naar een uitvinding van de Griekse arts Hippocrates, die rond 400 voor Christus leefde: de mouw van Hippocrates.

Dit filtersysteem zuivert water door de vloeistof door een aantal boven elkaar gehangen puntzakken te laten sijpelen. Gekruide wijn werd net als water via die mouw van Hippocrates gefilterd. Middeleeuwers brachten rode of witte wijn op smaak met suiker en specerijen waarvan bekend was dat ze een goede uitwerking op de gezondheid hebben.

Anders dan bisschopswijn werd hypocras niet verwarmd, maar juist gekoeld gedronken.

Deze versie bevat naast specerijen zoals kruidnagel, peper, kardemom en foelie ook gember, appel en amandelen.


© Heeregravelikeuren heeregravelikeuren logo
Design Joeri Heeregrave, realisatie Mopslaan.nl / Monique's Webdesign 2021