Hazelnootlikeur

Deze likeur kost de meeste tijd om te maken. Ik raap de hazelnoten namelijk zelf. Na ze allemaal zorgvuldig uit de bolster gehaald te hebben worden ze op een platte ovenplaat gelegd om goed te kunnen drogen. Aangezien ik alleen likeur maak van zelf geraapte hazelnoten moet ik zorgen dat ik voldoende geraapt heb zodat ik het hele jaar hazelnootlikeur op voorraad heb.

Nu kan het kraken beginnen. Nadat  ongeveer drie notenkrakers het begaven tijdens het kraken, gebruik ik nu een middelgrote platbektang. Daar zit in de bek een handige inkeping, waar precies een hazelnoot past. Nu gaat het kraken probleemloos: de eerste tang heeft het nog niet  begeven. Ik zorg ervoor dat ik niet meer noten kraak dan waar ik direct likeur van ga maken. Zolang de hazelnoten nog in de bast zitten kunnen ze gerust een tijd blijven liggen. Per fles Doppelkorn gebruik ik ongeveer 400 g noten.

Na het kraken worden de noten in een koekenpan geroosterd. Als  ze heerlijk beginnen te geuren, komen de velletjes  van de noten los en beginnen ze voorzichtig te bruinen. Nu is het zaak om de koekenpan vrijwel continu in beweging te houden, opdat de noten niet verbranden. De meeste velletjes liggen nu al wel los in de koekenpan. De laatste velletjes haal ik er met de hand van af.

 

Aangezien hazelnoten nauwelijks alcohol in zich opnemen wordt er zoveel water aan toegevoegd dat het alcoholpercentage op 25 komt te liggen. Dit water wordt gebruikt om de bruine suiker op te lossen.  Dit wordt over de nog warme noten gegoten en laat ik ongeveer een half uur rusten.         

Hazelnootlikeur kan net als koffielikeur en chocoladelikeur probleemloos een paar jaar bewaard worden, maar gezien het formaat waarin ik het verkoop, zal hij tegen die tijd allang op zijn.   

Los flesje Hazelnoot 
€ 3,95

Rekje met 6 flesjes naar keuze
€ 20,-


© Heeregravelikeuren heeregravelikeuren logo
Design Joeri Heeregrave, realisatie Mopslaan.nl / Monique's Webdesign 2021