Fruit op alcohol

Als ik fruitlikeur maak, geniet ik van het kijken naar het fruit, dat steeds meer zijn kleur afgeeft aan de alcohol. Elke dag wordt de alcohol intenser van kleur.

Zodoende was het maar een kleine stap van de fruitlikeur naar het fruit op alcohol.

De basis voor al mijn fruit op alcohol is Doppelkorn van 38 % alcohol. Dit is de Duitse variant op onze jonge jenever.  Hier maak ik een zogenaamde starter van. Dat betekent dat ik aan de Doppelkorn suiker, een vanillestokje, evt. een kaneelstokje, kardemom, foelie, kruidnagel en steranijs toevoeg. Dit is uiteraard afhankelijk van het soort fruit. Dit laat ik een aantal maanden trekken. Alle ingrediënten liggen inmiddels op de bodem en de Doppelkorn heeft nu een bruine kleur gekregen.

Hierna wordt de drank een aantal keren zorgvuldig gefilterd, zodat er een heldere drank overblijft, klaar om aan het fruit toe te voegen.

Boerenmeisjes
Een oude traditie in een eigentijds jasje. Abrikozen die minstens twee maanden in de Doppelkorn hebben getrokken.

Potje fruit in cadeaudoosje

€ 5,95 

Boerenmeisjes

Cranberries
De steranijs en de kardemompeulen geven de cranberries een feestelijke smaak.

Potje fruit in cadeaudoosje

€ 5,95

Cranberries

Doyenne du Comice
Zodra de nieuwe oogst te koop is, worden ze door mij in potjes verwerkt. Dat is meestal begin september. Dit is dan meteen mijn jaarvoorraad, want als ik ze vanuit de vriezer zou gebruiken, verliezen ze hun stevigheid.

Potje fruit in cadeaudoosje

€ 5,95

Doyenne du comice

Kersen
Kaneel, kardemom en kruidnagels geven de kersen een kruidige smaak.

Potje fruit in cadeaudoosje

€ 5,95

Kersen

Kweeperen op alcohol
Voordat de kweeperen in de alcohol zijn gegaan heb ik ze geschild, in 8 stukken gesneden en een week of zes in de vriezer gelegd. De schillen zijn met de alcohol, de suiker, het kaneelstokje, de pimentbessen, de korianderkorrels, de steranijs, het vanillestokje en de jeneverbessen in een grote weckpot gegaan. Na 6 weken dagelijks schudden heb ik de inhoud van de pot zorgvuldig een aantal keren gefilterd. De kweeperen heb ik inmiddels ontdooid en over een aantal potten verdeeld. Daarna zijn de potten afgevuld met de gefilterde drank, afgesloten en voorzien van een etiket.

Grote pot Kweepeer

€ 8,95

Vijgen
In Doppelkorn van 38% heb ik kaneelstokjes, kruidnagels, een vanillestokje, anijnssterren en suiker een maand laten trekken.
Daarna is dit gefilterd en aan de vijgen toegevoegd.
Serveer de vijgen bij kaneelijs, bij biefstuk of als zoete verrassing bij een stukje oude boerenkaas.

Potje fruit in cadeaudoosje

€ 5,95

Vijgen


© Heeregravelikeuren heeregravelikeuren logo
Design Joeri Heeregrave, realisatie Mopslaan.nl / Monique's Webdesign 2021