Bramenlikeur

Ik heb iets met de braam. Zodra ik hem bij ons langs het spoor uitbundig zie bloeien, wordt ik al weer blij. Ik ga me afvragen: zou het een goed bramenjaar gaan worden? Onwillekeurig denk ik weer terug aan mijn jeugdjaren. Dat ik in mijn korte broek midden tussen de hoge (veel hoger dan ik was) struiken de bramen probeerde te plukken. Het was net alsof ik al die schrammen op m’n benen niet voelde. Ik moest en zou die grote braam daarboven te pakken zien te krijgen. Als ik dan enthousiast met m’n buit thuis kwam, ging mijn moeder er jam van maken. Het was de enige jamsoort die mijn moeder maakte. Achteraf denk ik dat dat kwam, omdat ze het fruit gratis had. Ik kan me nog herinneren dat ze vloeibare paraffine op de jam goot om de jam luchtdicht af te sluiten. Daar mocht ik dan niet aankomen want dan ging de jam schimmelen, zei ze. Daar heb ik me niet altijd aan gehouden!!!

Maar nu terug naar de likeur. Ook in deze likeur gaat 500 gram bramen. Meestal gebruik ik vers geplukte bramen en buiten het seizoen vanuit de vriezer. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de likeur helder genoeg is om gebotteld te worden. Je kunt met deze likeur een heerlijk zomers drankje maken. Giet een klein laagje bramenlikeur in een sierlijk cocktailglas. Vul het aan met een witte wijn naar keuze of bronwater, met of zonder bubbels en laat er een paar bramen in drijven.

Steek er een rietje in en genieten maar………… Dit kun je natuurlijk ook met andere fruitlikeuren doen.

Los flesje Braam 
€ 3,95

Rekje met 6 flesjes naar keuze
€ 20


© Heeregravelikeuren heeregravelikeuren logo
Design Joeri Heeregrave, realisatie Mopslaan.nl / Monique's Webdesign 2021